"Menestyminen on seuraus onnistuneista harjoituksista"

  

1. TOKO Tällä hetkellä harjoittelemme:
 • Tänne: Luokse tulo suoraan eteen istumaan.
 • Sivulle: Takakautta kiertäen perusasentoon.
 • Seuraa: Seuraamista oikeassa paikassa eteen- ja taaksepäin, pysähtyessä perusasentoon.
 • Maahan: Maahan meno niin ettei etutassut liiku eteenpäin ja aikaa pidennetään. Liikkeestä maahan menoa. Paikallaan makaamista katse eteenpäin, riippumatta liikkumisestani koiran ympärillä. Tällä hetkellä menee maahan liikkeestä ja myös kesken seuraamisen. Odottaa maassa etäisyys harjoituksissa 6m aika20s ja hetken "näkymättömissä".
 • Odota: Jää/pysähtyy paikoilleen odottamaan (esim. liikkeestä seisominen).
 • Hyppy: Opetus ilman käsiohjausta. Lähestymiskohde esteen takana jolloin hyppää perusasennosta esteen toiselle puolelle. Kun hyppy sujuu ilman ylimääräisiä ärsykkeitä pelkällä hyppy-vihjeellä, liitetään odottaminen hypyn jälkeen. Harjoitellaan myös toisinpäin; istuu esteen takana ja kutsutaan luokse.
 • Luoksepäästävyys: Hyvätapainen "tuomari" muuttuu asteittain huonotapaisemmaksi koiran sietokyvyn rajoissa. Yli innokkuus rauhoitetaan tuomarin poistumisella/perääntymisellä ja kauniisti oleminen tuomarin lähestyessä ja käsittelyssä palkitaan.
2. Haku Haku on Vickyn "ensimmäinen" harrastus, joka alkoi muutaman kuukauden ikäisenä makkararingistä. Kesä ja syksy harjoiteltiin metsässä maalimiehen etsintää ja nyt talven/kevään aikana harjoitellaan rulla ilmaisua. No nyt on jo kesä 2004, ja ollaan alustaa vasta harjoiteltu... Kevät hurahti enemmän jälki ja agility harjoituksissa.
 • Näytä: Kosketusalustaa apuna käyttäen näytöllä Vicky menee maahan maalimiehen viereen. (Harjoituksissa on toistaiseksi ollut ainoastaan kosketusalustan yleistystä)
 • Rulla: Tuo ja luovuttaa rullan (harjoitukset aloitetaan kun rulla on hankittu)
 • Hae: (harjoitukset aloitetaan vasta kun näytä ja rulla sujuu) 
3. Agility Agilityä ollaan harjoiteltu Keravan Agility Team:n alkeisryhmässä, elokuussa jatketaan alkeisjatkoryhmässä. Kevään harjoituskilpailussa Vicky sijoittui ensimmäiseksi (radalla oli hypyt, puomi, pussi, putki, keinu, rengas ja pujottelu). Alhaalla muutama kuva.
 • Pöytä: Hyppää pöydälle seisomaan ja odottamaan. (tarvitsee käsiohjauksen vihjeen lisäksi)
 • Rengas: Aloitimme naksulla sheippaamalla ja kosketuskeppiä apuna käyttäen olohuoneessa. Kriteerit:
 1. Kosketuskeppi aivan maassa olevan renkaan takana. Koira laittaa pään renkaaseen koskettaakseen keppiä. (koira ei mene renkaan läpi vielä)
 2. Kosketuskeppiä siirretään hiukan kauemmas, koira joutuu kurkottamaan renkaan läpi.
 3. Kosketuskeppiä siirretään taas hiukan kauemmas, koira astuu etutassulla renkaan läpi koskettamatta rengasta.
 4. Kosketuskeppiä ei siirretä enää kauemmas, koira astuu molemmilla etutassuilla renkaan läpi koskettamatta rengasta.
 5. Koira astuu toisella takatassulla renkaan läpi koskettamatta rengasta.
 6. Kosketuskeppi häivytetään. 
 7. Nimetään este
 8. Ärsykekontrolliin
 9. Yleistys

Harjoittelimme renkaan ärsykekontrolliin olohuoneessa. Ollaan siirrytty kentälle yleistämään. Ymmärtää sanallisen vihjeen ilman käsiohjausta.

 • Keinu: Vicky on nyt oppinut pitämään keinuvasta ja paukahtavasta/kolahtavasta alustasta. Seuraava harjoitus on keinun näköinen, mutta matalampi, jolla opetellaan kontaktit ja oikea lähestyminen. Vasta sitten nimetään ja siirrytään oikealle keinulle.. niin siis oli tarkoitus. Alkeiskurssilla kuitenkin siirryimme suoraan oikealle keinulle ja laitettiin nami valmiiksi kontaktille pari ekaa harjoitusta. Seuraavaksi  palkittiin vasta kun jäi ensin itse odottamaan kontaktille. Montaa kertaa ei ehditty harjoittelemaan, harjoituskilpailussa sujui kuitenkin ihan hyvin niin, että pyysin odottamaan. 
 • Pujottelu: Muutaman kokeilun jälkeen pyysin Vickyä ennen pujoa suorittamaan siksakin (pujottelu jalkojen välissä) jonka jälkeen keppien kiertely oli niin nopeaa, etten itse meinannut pysyä vauhdissa mukana ;-). 
 • Puomi: Puomi on hauska kiipeilyteline, jossa on kontaktipinnat liian lyhyet... Makkarapalat kontaktilla sekä alussa että lopussa, auttoivat hiljentämään vauhtia ja lyhentämään askelta sopivasti. 
 • Putki: Muutaman kerran menty kentällä, jossa on "viljelty" makkaraa putken sisään.. sitäkö on tarkoitus jäädä sinne etsimään ja syömään?!? Alku vaikeuksista kun päästiin yli, sujuu putkikin jo hienosti.
 • Pussi: Pussin harjoitus eteni sujuvasti pikkuhiljaa pidentämällä ja laskemalla kangasta. Kyllä se möykky lakanassa ääntä kohden tulee.. hitaasti ja varmasti. Nopeus on lisääntynyt jo hyvin harjoituksissa.
4. Temput Temppuja ollaan harjoiteltu omaksi iloksi ja naksutin koulutukseen tutustumisen ja sen omaksumisen avuksi. Vickyn rakastama temppu on siksak (pujottelu jalkojenvälissä), sen lisäksi on harjoiteltu avaimen etsintää, kahdella tassulla seisomista, etutassujen pyyhkimistä, peruuttamista ja mitä nyt on mieleen tullut ;-)
5. Paimennus Elokuussa Vicky oli kolme kertaa tutustumassa/paimentamassa lampaita ja nyt talven tullen paimentanut koirapuistossa innokkaana muita sopivaksi katsomiaan koiria. Ensi kesänä katsotaan onko Vickystä oikeasti lammaspaimeneksi... "Ensi kesä" tuli ja meni jo, mutta tiedä jos joskus saataisiin ihan omalle mökille lampaita.
6. Jälki Aloitettiin ihmisen ominaishajuun perustuvan jäljen opetus asfaltilla kesällä 2003. Silloin harjoitukset jäivät muutamaan kokeiluun. Vicky on luonnostaan kiinnostunut ihmisten jäljistä, joten jäljestäminen on ollut  itsessään palkitsevaa toimintaa. Jatkoimme jälkiharjoituksia talvella 2004. Ensin oli ihan suora lyhyt jälki ja jatkamme vaikeutusta mutkalla, kulmalla, harhajäljellä ja maaston muutoksella. Jäljestyksen nimeämme vasta kun toiminta on muotoutunut täysin oikeaksi. Harjoituksissa Vicky etenee määrätietoisesti, tasaisen varmasti eteenpäin kuin juna. Ollaan nyt nimeämässä jäljestystä. Vicky tarkistaa jokaisen askeleen jäljestäessään, vaikkei kertaakaan makkaraa ole jäljelle ripoteltu. Mutkat ja kaarteet sujuu, luonnottomat jyrkät käännökset tipauttavat jäljeltä. Ensimmäiset jälkiesine harjoitukset tehtiin kesäkuussa 2004. Ensin harjoittelimme olohuoneessa kepin ilmaisua. Kun se sujui, tallattiin neliö jolle laitettiin useampi keppi. Vickyllä oli 15 sekunttia aikaa ilmaista niin monta keppiä kun ehti, jonka jälkeen avustaja poisti koiran liinan avulla neliöstä. Hetken tauon aikana tallasin uuden neliön jolla sama harjoitus toistui. Ruutuharjoitus toistettiin kolme kertaa. Tästä sitten jatketaan seuraavalla kerralla. Muutaman kerran käytiinkin metsässä kokeeksi lyhyet jäljet ja kivasti meni.
7. Esine-etsintä Vicky oppi jo pentuna tuomaan leluja ja aloin niitä sille piilottamaan etsimistä varten. Luovutus sujuu myös pentuna leikkimällä opittujen taitojen mukaisesti joten vahvistetaan nyt eteen istumista ja erilaisia esineitä. Toistaiseksi harjoiteltu vain sisällä. Avaimen etsintä aloitettiin puhtaasti naksulla sheippaamalla vaikka siinä on oma vihjeensä osaa Vicky hyödyntää oppimaansa myös esine-etsinnässä.

Pitkään aikaan ei olla tehty mitään tässä asiassa etenemisen suhteen. Tosin eteen istumista ollaan erikseen harjoiteltu, ja se alkaa pikkuhiljaa sujumaan paremmin. Jäljestyksessä tehtyä jälkiesine harjoitusta aion hyödyntää, yleistämällä jälkikepit myös muihin ihmiselle tuoksuviin esineisiin. (kuten avain jo on).  Suurin ongelma taitaa olla ketjutuksessa se, että esine putoaa suusta matkalle kun tullaan eteen istumaan. Vaatisi sujuakseen muutaman harjoituksen lisää;-)

 

8. Näyttelyt Ensimmäinen näyttely Porvoossa 11.9.2005

Tulos: EH

Tuomari: Michael Leonard, Irlanti. Arvostelun suomennos: Vahva pää. Hyvä kaulan pituus. Oikea luusto. Rinta hyvin muodostunut. Turkin laatu hyvä. Hera silmä. Liikkuu ahtaasti takaa. Ylälinja voisi olla vahvempi ja se ajoittain nousee hieman liian korkealle edestä.

Omat selitykset ;-) Vicky käyttäytyi oikein nätisti vaikka harjoittelut olivatkin jääneet yhteen vuosi sitten olleeseen mätsäriin. Liikkuminen hiukan epäonnistui ja siitä tulikin maininta, vaikka luonnollinen ravi Vickyllä on erittäin tasainen ja matkaa voittava. Hiukan pääsin siis omalla jännitykselläni häiritsemään koiran liikkumista, mutta tulos oli kuitenkin kerrassaan LOISTAVA! Nyt voimme hyvillä mielin jättää näyttely kehät.

 Kerava Agility Team:n järjestämän harjoituskilpailun voitto 2004.

Alla muutama kuva siksakista 10 kuukauden ikäisenä.

 

www.vicky.fi © Eija Korhonen